29 Kasım 2018 tarihinde Ankara’da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Merkez Yerleşkesi’nde gerçekleşen Satcom Vision 2018 Konferansına, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, ve Türksat Genel Müdürü Cenk Şen katıldı.
Açılış bölümde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 2020 ve 2021’de uzaya fırlatılacak iki uydu ile hem kapsama alanını hem de sunulacak kapasiteyi artırmayı amaçladıklarını belirterek: “Türksat 5B uydusuyla özellikle K-band kapasitesi, mevcut kapasitenin 15 katına çıkacak. Türksat 5B haberleşme uydusu üzerinde planlanan K-band kapasitesiyle özellikle ticari gemiler ile hava yolları pazarına odaklanacağız.” dedi.
Bakan Turhan konuşmasına şu şekilde devam etti: “Türkiye, Uluslararası Haberleşme Uyduları Organizasyonu (INTELSAT), Avrupa Uydu Haberleşme Örgütü (EUTELSAT) ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Organizasyonu (INMARSAT) gibi kuruluşların üyesi. Uzaya gönderilen ilk insan yapımı araç olan Sputnik’ten beri uzaydaki yapay uydu sayısı binlere ulaştı. Dünya yörüngesi üzerinde 792 haberleşme uydusu, 661 yer gözlem uydusu, 213 teknoloji geliştirme uydusu, 121 navigasyon/konumlama uydusu, 76 uzay araştırma uydusu ve 23 dünya araştırma uydusu olmak üzere toplamda bin 886 uydu faaliyet göstermekte. Bu uyduların 826’sı ticari, 523’ü kamusal, 399’u askeri ve 138’i de sivil kullanıma hizmet vermekte. Uydu sayısı az olan ülkeler genellikle bu uyduları ticari amaçla kullanmakla birlikte uydu sayısı fazla olan ülkeler, uyduları ticari, askeri, gözlem ve hatta araştırma geliştirme amaçlı kullanmaktadır.
2020’de 31 derece doğu lokasyonuna atılacak Türksat 5A uydusu ve 2021’de 42 derece doğu lokasyonuna atılacak Türksat 5B uydusuyla özellikle K-band kapasitesinin, mevcut kapasitenin 15 katına çıkacak. Türksat 5B haberleşme uydusu üzerinde planlanan K-band kapasitesiyle özellikle ticari gemiler ile hava yolları pazarına odaklanılmakta.
Türkiye’nin haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasında yer almasını sağlayacak projenin de 2020’de tamamlanmasını planlıyoruz. Her hal ve şartta nihai hedefimiz, Türkiye’yi, yerli ve milli teknolojiyle uydu üretebilen, uydu fırlatabilen ve dünya uydu pazarından yüksek pay alabilen ülkeler arasına katabilmektir. Bunları yakın dönem içinde gerçekleştireceğiz.”
VİDEO: 008
BAŞLIK: Türkiye Haberleşme Uydusu Üretebilen 10 Ülke Arasında Yer Alacak
KONUŞMACI: Mehmet Cahit Turhan – Ulaştırma ve Altyapı Bakanı
ETKİNLİK: Satcom Vision 2018
TARİH: 29 Kasım 2018, Perşembe
YER: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu – Ankara